Lollos Nyhetsblogg

Ett komplement till Lollos Nyhetsbrev. Rörigare, men kanske roligare?

fredag, augusti 26, 2005

Inte alls i Reinfeldts mjukisanda

Dags för min blogg att bli lite politisk! Idag kom tidningen Helsingen, precis som den brukar varje fredag. Där kan jag som hälsing i exil få reda på vad som hänt därhemma den senaste veckan och Börje Löfgren som skriver det mesta i tidningen brukar ibland vara lite lagom raljerande och har istället för en ledare först i tidningen, istället ett sorts kåseri bredvid korsordet och rakt ovanför Hälge.

Först måste jag berätta att Hälsingland är väldigt rött och att under min uppväxt satt ungefär samma sossar och styrde i stort som i smått. Börje Löfgren verkar passa bra in där. Hans kåseri idag gällde borgarnas förslag om höjda a-kasseavgifter och sänkt arbetslöshetsersättning till förmån för höjda löner för låginkomsttagarna. Börjes lite tillspetsade, men normalt rätt nyanserade stil, byts ut nu mot en hätsk ton med plumpa försök till poänger. Man kan anta att han är vansinnigt upprörd över att ”det blåser borgerliga vindar”, för han tar i ända från tårna, helt utan urskiljning och levererar flera förslag på hur man kan utveckla politiken i borgerlig linje.

För kan man påstå att ”det bör bli mindre lönsamt att inte arbeta”, så kan man tydligen också påstå att pensionärer borde jobba tills de stupar, för de arbetar ju inte heller. Och varför satsa på upprustning av olycksdrabbade vägar, för folk borde väl ändå lära sig att inte köra fortare än att de har råd att betala sin sjukhusräkning? Och varför inte sänka skatten så mycket att bara de som anser sig ha råd skickar sina barn till dagis och skolor?

Förhoppningsvis är de här debattörerna ett utdöende släkte. För de här utfallen kan väl bara falla i god jord hos det gamla gardet? Chansen att fånga upp någon tveksam röst genom att ställa sig på barrikaden och skrika att bara de rika tjänar på en borgerlig politik måste väl ändå vara rätt liten? Risken är nog större att några unga potentiella socialister istället skräms bort av överdrivna, omotiverade påhopp i en politisk värld där få unga tycker sig se någon tydlig skillnad alls mellan partierna de har att välja på.

1 Comments:

At 26 augusti, 2005 14:09, Blogger Fredrik Persson said...

Det påminner om en historia som Fredrik Reinfeldt berättade i sitt öppningsanförande på Moderaternas partistämma igår, vilket sändes i SVT24.

F.R. hade varit på besök i en grundskola någonstans i Norrbotten, som ju är en knallröd del av Sverige. Han berättade för eleverna om Moderaternas politik och därefter var det dags för frågestund.

Då hade en elev räckt upp handen och sett mycket förvirrad ut... något i hans världsbild hade uppenarligen rubbats. Frågan som han ställde var:

- "Så... du menar alltså... att Moderaterna tycker INTE att man ska betala själv för sin sjukvård?"

- "Det stämmer, sjukvården bör betalas med skattemedel, precis som det är nu.", svarar F.R.

Men detta låg tydligen så långt ifrån det som eleven hade fått lära sig av, får man förmoda, sin socialdemokratiska omgivning, att han var tvungen att fråga igen.

- "Så om Moderaterna får bestämma... så ska man INTE betala själv för sin sjukvård???"

- "Precis", svarar F.R. igen.

Jag tycker att det är väldigt symptomatiskt och ett uttryck för samma sak som den här krönikören gör. Nämligen att om och om igen hamra in skräckinjagande budskap om HUR HEMSKT borgerlig filosofi är. Det känns nästan som hjärntvätt.

Vidare, i detta öppningsanförande, nämndes knappt Socialdemokraterna eller vänstern. Göran Perssons namn nämndes inte över huvudtaget.

Jag lyssnar hellre på någon som berättar om sig själv, än någon som lägger sitt krut på att svartmåla sin motståndare.

 

Skicka en kommentar

<< Home