Lollos Nyhetsblogg

Ett komplement till Lollos Nyhetsbrev. Rörigare, men kanske roligare?

tisdag, oktober 02, 2007

Alla tycks älska att "rasa"...

... så jag rasar väl över de som rasar.

Idag försöker Aftonbladet skapa debatt kring Socialstyrelsens nyligen framtagna riktlinjer för sjukskrivningar, och de som klagar högst vrålar att borgarna nu gått för långt och de borde kölhalas allihopa.

Nej, kära rasande mobb, Socialstyrelsen består inte av idel moderater som aldrig varit sjuka och som därför dragit upp omänskliga riktlinjer för vad läkarna bör utgå ifrån när de sjukskriver folk. Riktlinjerna skapades av den statliga myndigheten Socialstyrelsen på uppdrag av den regering som satt 2005 och är precis som det låter, riktlinjer.

Rekommendationerna vid blindtarmsinflammation lyfts fram som den värsta av riktlinjerna. Opererar du bort blindtarmen, förutsatt att inga komplikationer tillstött, ska inte läkaren skriva något sjukintyg om du har ett stillasittande jobb. Och då baxnar förstås en försvarlig mängd människor och tycker Sverige är hårt, brutalt och hemskt.

Nej, det handlar inte om att tvinga sjuka människor att jobba, utan det handlar om att det efter sjukhustiden i samband med en akut blindtarmsoperation (ca 1-3 dagar) inte föreligger några som helst medicinska skäl för att inte återvända till sitt kontorsarbete. Om det skulle finnas medicinska skäl skulle nämligen läkaren sjukskriva dig.

Och om du själv ändå skulle känna dig lite kymig, trött, trasig och hängig efter sjukhusvistelsen föreslår jag att du provar att ringa till jobbet och säga:
- Tjena Bernt, jag behöver stanna hemma någon dag till.
Chansen är då stor att de på jobbet säger:
- Visst, krya på dig!
istället för
- Nä du, Sölve, har inte läkaren i samband med din operation fyllt i en dags sjukskrivning på rätt blankett , så måste du baske mig komma hit!